Wijn

Wijnstreek

foto-wijnranken

Vroeger werden in de Aveyron veel druiven verbouwd voor de wijnproduktie. In de negentiende eeuw werd deze druiventeelt teniet gedaan door een bepaalde aandoening aan het gewas. Sinds die tijd is dan ook een grote uittocht begonnen van Aveyronezen die werk zochten. De meesten zijn uiteindelijk terecht gekomen in Parijs.

In de hoofdstad wonen dan ook meer Aveyronezen dan in de Aveyron! (plusminus 300.000.) Op enkele plekken is de laatste tijd de druiventeelt weer ter hand genomen.
Lekkere wijnen komen uit: Entraygues, Le Fel, Estaing. Zeer lekkere wijnen komen o.a. uit Marcillac (VSOP) en Cahors. Bij Michel Bras kunt u bijna geen andere wijn dan de “Marcillac” bestellen.

A.O.C. Marcillac

Dit is een plaatsje ten Noord-Westen van Rodez waar de bekendste wijn uit de Aveyron geproduceerd wordt, de ‘Marcillac AOC’. Het is een mooie streek met steile hellingen van rood gekleurde aarde waar het totale oppervlak aan wijngaarden 180 ha is. De wijn wordt gemaakt van één druivensoort , de ‘Fer Servadou’, ook genoemd ‘Mansois’. Jonge wijnen bevatten veel tannine en zuren terwijl oudere wijnen zachter worden en een meer fruitig en ‘gepeperd’ aroma krijgen

V.D.Q.S. Entraygues et Le Fel

foto-label-entraygues-le-fel-1

Net buiten het plaatsje Entraygues op weg naar le Fel liggen de wijngaarden van V.D.Q.S. Entraygues et Le Fel. Het is één van de kleinste vdqs-gebieden, met 6 wijnbouwers die samen 20ha verbouwen. De druivenranken staan gerangschikt op de steile hellingen boven de rivier de Lot en de Truyere . De rode, witte en rosé wijnen zijn licht geparfumeerd . De bekende “Loire-druif” uit de Loire wordt gebruikt voor de witte wijnen. De “Chenin blanc” vindt zijn oorsprong in deze streek. De druif “Fer Servadou”, “Cabernet Franc” en de “Cabernet Sauvignon” worden gebruikt in de rode wijnen.

V.D.Q.S. Estaing

wijn-label-estaing-1

Estaing produceert sinds 1965 heerlijke wijnen. De druiven groeien op leigrond en kalksteen . “Chenin Blanc”, een kleine hoeveelheid “Mauzac” druiven geven de juiste smaak aan de witte wijnen, “Fer Servadou” en “Cabernets” worden gebruikt voor de rode en de roséwijnen, deze combinatie geeft een fruitige smaak. In warme tijden drinken de Fransen deze rode wijn ook wel koud.

V.D.Q.S. Côtes de Millau

Belangrijkste plaatsje voor de wijnhandel was Compeyre. In Compeyre bevonden zich namelijk natuurlijke grotten (fleurines) waar de wijnen uit de streek koel bewaard konden worden. Nog altijd zijn deze wijnkelders in Compeyre te bezichtigen. De wijnen van Compeyre en Millau schijnen in de Middeleeuwen ook een goede reputatie gehad te hebben. Tegenwoordig kun je het beste terecht bij de coöperatie in Aguessac. Druiven als Fer Servadou, Negret de Banhars, Pinotou d’Estaing, Mauzac e.a. werden in deze streek veel gebruikt.

Cahors

wijn-kelder

De gehele streek van Cahors tot Fumel, langs de oevers van de rivier de Lot, herbergt zeer vele wijnboeren, die allen een redelijke tot uitstekende Cahors produceren. Vooral het zeer aangename klimaat van de streek: natte lente, warme zomer en droge herfst, en de steenachtige grond geven de kwaliteit aan de wijnstokken. De rivier de Lot zorgde er vroeger voor dat de wijnboeren zelf in staat waren, ondanks tegenwerking van de Bordeaux – boeren, in Bordeaux de wijn te verschepen naar Engeland, waar de Cahors beter bekend is als “Black Wine”. Heden ten dage beslaat het wijngebied ongeveer 4450 ha.

Er zijn twee variëteiten: de “gewone”, bewaard in stalen vaten en “Fut en Chêne”, bewaard in eiken vaten die hun volle houten aroma toevoegen aan de wijn. Jong gedronken is Cahors aromatisch en fruitig, heerlijk bij kaas, foie gras of gegrild vlees. Cahors van 5 jaar en ouder is een heerlijke wijn om zo te drinken bij een knapperend haardvuur. De ideale drinktemperatuur is 16 graden. Cahors is een voornamelijk rode wijn, die voor minimaal 70 % bestaat uit Auxerrois of Malbec-druiven. Deze geeft de wijn zijn krachtige, fruitige smaak. Daarbij toegevoegd Merlot- druiven, ongeveer 20 %, die zorgen voor de soepele, ronde smaak. En voorts nog minimaal 2 % Tannat. Deze tannine zorgt ervoor dat de wijn uitstekend houdbaar is, tot wel 10, 12 jaar. Met het bewaren verdwijnt de tanninesmaak en blijft er een heerlijke zachte wijn over!!

Gaillac

De wijnen uit Gaillac hebben een heel eigen smaak, want ze worden gemaakt van zeer authentieke, regionaal voorkomende, typische druivensoorten. De verschillende combinaties van deze ‘inheemse’ druiven geven soepele wijnen met een vaak verrassende smaak. Deze wijnen zijn zeer fruitig en worden meestal koel gedronken, ook de rode wijn.

Adressen voor wijnrestaurants

wijn-kasteel

Auberge du Fel
Restaurant | 12140 Entraygues-sur-Truyère (Aveyron, Midi-Pyrenees, Frankrijk)

Le Lion d’Or
Restaurant | 12140 Entraygues-sur-Truyère (Aveyron, Midi-Pyrenees, Frankrijk)

Ferme-auberge de Mejanassère
Restaurant | 12140 Entraygues-sur-Truyère (Aveyron, Midi-Pyrenees, Frankrijk)