In de Aveyron zijn zeer veel restaurants. Voor een redelijke prijs (bijvoorbeeld € 16 ) krijgt u een drie-gangen menu. De kwaliteit is over het algemeen goed met uitschieters naar boven en naar beneden. Voor de gastronomen onder u: een driesterren restaurant dat wereldberoemd is ligt vlakbij Laguiole. Michel Bras zwaait hier de pollepel. Het complex, dat naar hem genoemd is, kijkt uit over de Aubracse vlakte. De gerechten zijn zeer verfijnd en van natuurlijke (streek)producten gemaakt. Er komt niets uit “de eetfabriek.” Voor een lunch met wijn moet u rekenen op €75 tot € 100. Bespreken is een must. Sinds kort is een “filiaal” geopend in Japan! De zoon van Michel Bras staat daar aan het hoofd van de keukenbrigade.
Eten
Eén van de bekende streekgerechten in het gebied is Aligot en bestaat uit aardappelpuree met daarin kaas (Tome) uit Laguiole verwerkt en wordt geserveerd met worstjes. Het streekgerecht wordt overal geserveerd: van de simpelste brasserie tot in de driesterren restaurants . Het recept is eenvoudig: door een kilo aardappelpuree gaat een klein pond Tome de Laguiole, verse jonge kaas (24 uur oud) en een half pond crème fraîche. Het resultaat is een draderige, stopverfkleurige substantie. Best lekker, maar nooit meer dan één keer opscheppen, want het ligt als beton op de maag. Verder is rund uit de Aubrac ook een aanrader voor de liefhebber van lekker eten. In deze streek zijn ook veel kaassoorten te vinden met elk hun eigen specifieke smaak.
Kaas
Frankrijk kent 42 hoge kwaliteitskazen die het “AOC keurmerk” (“Appellation d’Origine Contrôlée”) dragen. Een aantal van de kazen die dit keurmerk dragen komen uit de omgeving o.a. de Roquefort, Laguiole, Cantal, Bleu des Causses, Saint-Nectaire en de Cabecco.
Specialiteiten
De specialiteiten van de omgeving zijn o.a. foie gras, verse forel, lams- en rundvlees, ham, wilde paddestoelen, roze knoflook, kastanjes, aardbeien, frambozen en honing. Deze etenswaren kun je allemaal terug vinden in o.a. de plaatselijke patisserie, boulangerie en wekelijkse markten.
Restaurants
Hieronder een aantal uitstekende restaurants met als hoogtepunt een restaurant met 3 Michelin sterren. Dit restaurant van Michel Bras met de naam “Bras” bekleedt plaats zes op de lijst van 50 beste restaurants van de wereld….
Restaurant Le Mejane
8, rue Mejane
12500 Espalion
05 65 48 22 37
Auberge Fleurie
Route de Aurillac
15120 Montsalvy
04 71 49 20 02
Ferme Auberge de Mejanessere
12140 Entraygues
05 65 44 54 76
Chez Marinette
12140 Le Fel
05 65 44 52 37
Grand Hotel Auguy
2 Allée Amicale
12210 Laguiole
05 65 44 31 11
Gouts et Couleurs
38, rue de Bonald
12000 Rodez
05 65 42 75 10
www.goutsetcouleurs.com
Le Lion d’Or
12140 Entraygues
05 65 51 40 44
L’Eau Vive
Hotel Moderne
27, boulevard de Guizard
12500 Espalion
05 65 44 05 11
Auberge du Fel
12140 Le Fel-Entraygues
05 65 44 52 30
Vieux du Pont
Hotel Belcastel
12390 Belcastel
05 65 64 52 29
Aux Armes of Estaing
1, Quai du Lot
12190 Estaing
05 65 44 70 02
Las Canals
12330 Nuces
05 65 72 78 87
Michel Bras (3 Michelin Stars)
Route de l’Aubrac
12210 Laguiole
05 65 51 18 20
www.michel-bras.fr
Le Belvedere
11, rue Maquis
12340 Bozouls
05 65 44 92 66